Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Ομιλία Κεν Ρόμπινσον: δημιουργικότητα-εκπαίδευση

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκα το ιστολόγιο της εκπομπής "Καλημέρα", της Αναστασίας Γρηγοριάδου. Είδα εκεί ένα βίντεο με την ομιλία του Κεν Ρόμπινσον στο TED, που εκθέτει με πολύ γλαφυρό τρόπο τις απόψεις του για την εκπαίδευση και τη δημιουργικότητα Μπαίνω στον πειρασμό να το μεταφέρω και στο δικό μας ιστολόγιο γιατί πραγματικά όλα αυτά με αγγίζουν και νομίζω πως είναι ουσιαστικά και ενδιαφέροντα για όποιον τα παρακολουθήσει.
Επειδή η Αναστασία Γρηγοριάδου κάνει μια κατατοπιστική εισαγωγή για το βίντεο αυτό, την παραθέτω αυτούσια. Στο βίντεο, από το vieu subtitles, μπορείτε να βάλετε ελληνικούς υπότιτλους ή ακόμη, εάν θέλετε, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της όπου θα βρείτε όλη την ομιλία μεταφρασμένη στα ελληνικά. Η διεύθυνσή είναι: http://kalimera958fm.blogspot.com/2009/06/blog-post_21.html#links



"Το βίντεο αυτης της ομιλίας το είδα χάρη σε μια αναρτηση του blog "το ημερολόγιο ενός δασκάλου" Όπως σας ελεγα και στην εκπομπή, στο ραδιόφωνο, δεν γνωρίζω προσωπικά τον δασκαλο που το εχει, μεσα απο το ιστολόγιό του, το οποίο μου αρεσει πολύ, και παρεμπιπτόντως γνώρισα από το blog του Νίκιπλου, ξερω όσα ξερω. Το παρακολουθώ, υπαρχει θα δείτε, δεξια, στις συνδεσεις, στα λινκ του "συνblogάρουν".
Έτσι λοιπόν ανακάλυψα αυτό το βίντεο. Είναι μια ομιλία στο TED (όπου TED conference, βλέπε τρεις λεξεις: Technology, Entertainment, Design. Πρωτη χρονια πραγματοποίησης του συνεδρίου ήταν το 1984. Από τότε, κάθε χρόνο, άνθρωποι από τους χώρους της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, της επιστήμης, της τεχνης (θα ανακαλύψετε κι άλλες κατηγορίες παρακολουθώντας τις ομιλίες στο TED) εκθετουν τις απόψεις τους σε ολιγόλεπτες ομιλίες τους)
Για τον Ken Robinson, μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.sirkenrobinson.com/
Tο θέμα της ομιλίας του, η ανθρωπινη δημιουργικότητα, εστιάζοντας στα παιδιά και την εκπαίδευση.
Τι είναι δημιουργικότητα; Πώς μπορούμε να την ορίσουμε; Τι ξερουμε για αυτήν;
Δημιουργικότητα και εκπαίδευση.
Για τι και πώς εκπαιδευουμε τα παιδιά μας;
Τι ξερουμε, τι μπορούμε να ξερουμε για το μελλον όπου θα ζήσουν τα παιδια μας;
Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία.
Η ανθρωπινη φαντασία.
Ο φόβος του λάθους. Το ρίσκο. Η πρωτοτυπία.
Ιεραρχία θεμάτων στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Τρία πραγματα που ξερουμε για την ευφυΐα. "



.

Δεν υπάρχουν σχόλια: