Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ

Με πρόσφατες μετρήσεις διαπιστώθηκε ότι το μήκος του Σινικού Τείχους είναι 9.000 χιλιάδες χιλιόμετρα και όχι 6.000 όπως ήταν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις!
Σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα, πάνω από 2.000 περισσότερο σε σχέση με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία: το μήκος του Σινικού Τείχους, σύμφωνα με την κινέζικη εφημερίδα China Daily, νέες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με νέα σύγχρονα μέσα. Το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου, το μόνο που διακρίνεται από το διάστημα και υπό την προστασία της Unesco, εξηγεί η εφημερίδα, μετρήθηκε για την ακρίβεια 8.851,8 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τώρα το μήκος εκτιμάτο στα 6.3οο χιλιόμετρα με βάση τα ιστορικά στοιχεία.



Αλλά σήμερα το Σινικό Τείχος κινδυνεύει με καταστροφή σε διάφορα σημεία του, όχι μόνο από την απειλή των κακοκαιριών, αλλά και από την κατασκευή μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και γενικότερα από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για την ακριβή μέτρηση με σύγχρονα μέσα του Μεγάλου τείχους που κατασκευάστηκε 200 χρόνια π. χ., και να ξεπεραστούν πολλά φυσικά εμπόδια για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση από αρχιτέκτονες.
Ο κινέζος διευθυντής της πολιτιστικής κληρονομιάς, Shan Jixiang, δήλωσε: μετά την ύπαρξη του Μεγάλου τείχους για χιλιετίες, τώρα αυτό κινδυνεύει από δύο πρωταρχικές απειλές: από τις κλιματικές αλλαγές και τη συμπαγή κατασκευή των υποδομών. Η κινέζικη κυβέρνηση έχει χρέος να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία του μνημείου και να εφαρμόζει τις απαγορεύσεις των επικίνδυνων δραστηριοτήτων στην περιοχή (π.χ. παραδοσιακές γιορτές, γκράφιτι, πρόσθεση παράνομων κτισμάτων) και ακόμη τον τουρισμό που προκαλεί χειροτέρευση και θέτει σε κίνδυνο τις σταθερές αναστηλώσεις.
( από τη La Stampa)
Φωτογραφίες από:lefobserver.blogspot.com
Γιώργος Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: